Reklama

Ryby

Empanada z tuńczykiem

Niedziela Ogólnopolska 11/2012, str. 49

fot.Canva

Tradycyjną hiszpańską potrawę poleca Dobrochna Banaszkiewicz. Częstochowianka z urodzenia, po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie, po muzyce, to jej druga pasja. Jeśli tylko znajduje czas między jednym a drugim koncertem, poświęca go jej. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

35 dag mąki
2 dag drożdży
3 dag masła
2 jajka
60 ml wody
60 ml mleka
duża szczypta soli

Farsz:

2 cebule
puszka tuńczyka w oliwie
mała papryka czerwona
papryka zielona
100 g przecieru pomidorowego
szczypta szafranu
oliwa
½ łyżeczki cukru
sól do smaku

Wykonanie:

W misce wymieszać ciepłe mleko, wodę, roztopione masło i drożdże. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić dołek, następnie wlać do niego roztrzepane jajko i składniki wymieszane w misce. Wyrobić ciasto, przykryć i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1 godz.). Im dłużej, tym ciasto będzie lepsze. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Po chwili dodać posiekaną paprykę i dusić wszystko, aż warzywa będą lekko miękkie (15-20 min). Dodać pomidory i przyprawy i dusić jeszcze 5-10 min. Dodać odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Można zostawić część ciasta do zrobienia później dekoracji. Jedną część ciasta rozwałkować cienko (na 1-2 mm). Wyłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozłożyć równomiernie farsz i przykryć drugą, również cienko rozwałkowaną częścią ciasta; brzegi dokładnie zlepić i zawinąć do środka, aby farsz nie wydostał się w czasie pieczenia. W środku wierzchniej warstwy ciasta należy zrobić otwór o średnicy ok. 2 cm, aby w czasie pieczenia ciasto się nie podnosiło. Z wierzchu dokładnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2012-12-31 00:00

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Jedzmy ananasy

Niedziela Ogólnopolska 6/2022, str. 46

Adobe Stock

Więcej ...

Katoliccy duszpasterze obcokrajowców: w ostatnich miesiącach wzrosła w Polsce liczba uczestników Mszy św.

2024-05-09 09:15

Karol Porwich/Niedziela

Migracja jest jednym z najpoważniejszych wyzwań duszpasterskich Kościoła katolickiego w Polsce - oceniano podczas spotkaniu duszpasterzy obcokrajowców, które obradowało w siedzibie KEP w Warszawie. Zwrócono uwagę, że w ciągu ostatnich miesięcy wzrosła liczby uczestników mszy św. i innych inicjatyw.

Więcej ...

Białoruś: władze aresztowały dwóch zakonników

2024-05-09 18:44

Adobe Stock

8 maja białoruska policja zatrzymała księdza Andrzeja Juchniewicza i księdza Pawła Lemekha ze Zgromadzenia Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej (OMI), którzy posługują w diecezjalnym sanktuarium w Szumilinie, w dekanacie witebskim diecezji witebskiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Bp Ważny modlił się z wiernymi za diecezję...

Kościół

Bp Ważny modlił się z wiernymi za diecezję...

Twórca pierwszej reguły

Święci i błogosławieni

Twórca pierwszej reguły

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Wiara

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Kościół

8 maja - wielkie pompejańskie święto