Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z podrobów

W PRL gościły często na stołach Polaków. Serwowały je nawet najlepsze restauracje. Dziś trochę zapomniane, ale może warto znów je przygotować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Flaczki z żołądków drobiowych

SKŁADNIKI :
* 1 kg żołądków z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka
* 2 cebule
* kawałek selera
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
* 1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 łyżka suszonego majeranku
* masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Żołądki oczyść, umyj, odsącz z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzucaj partiami żołądki i przesmażaj na złoty kolor.
2. Przesmażone żołądki przełóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody. Dodaj umyte pałeczki z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj ok. 45 min.
3. Łyżką cedzakową wyjmij żołądki i pałki, a gdy przestygną, pokrój je w paseczki.
4. Do wywaru dodaj dwie podpalone cebule, kawałek selera, utartą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, gałkę muszkatołową i gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Na koniec włóż pokrojone mięso, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wątróbka z brzoskwiniami

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 25 dag)
* 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku
* 2 łyżki oleju
* 1 duża cebula
* 2 połówki brzoskwiń z zalewy
* sok z zalewy
* do panierowania – mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.

Wykonanie:
1. Pozbawioną żyłek wątróbkę oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką, postaw w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek, gdy się zrumieni, zdejmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszczu usmaż plasterki wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
3. Gotowe przełóż do kamionkowej kokilki, polej łyżką soku z brzoskwiń.
4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zrumień pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlej łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażaj.
5. Na talerzu ułóż plastry wątróbki, nakryj cebulą z owocami, polewaj wytworzonym sosem.

Ozorki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:
* 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
* 1,5 l bulionu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka masła
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki chrzanu tartego (można zastąpić chrzanem ze słoika)
* 1 łyżka musztardy delikatesowej
* szczypta soli ziołowej jodowanej
* szczypta mielonego białego pieprzu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek posiekanej pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż oczyszczone ozorki, zalej je bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz.
2. Przygotowanie sosu: cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
3. Do cebuli dorzuć posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Dopraw musztardą i podlej chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
4. Dodaj śmietanę kremówkę. Sos dopraw tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodaj odrobinę natki pietruszki.
5. Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, obierz ze skóry i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu, polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i tartymi buraczkami.

Gulasz z serca wołowego

SKŁADNIKI:
* 1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
* 5 marchewek
* 2 pietruszki
* 3-4 ogórki kiszone
* 3 średnie cebule
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 liści laurowych
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
* kilka łyżek oleju
* szklanka bulionu
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Oczyszczone serce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, obraną cebulę (w całości) i sól do smaku. Ugotuj do miękkości.
2. Wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
3. Marchew, pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w plasterki, a cebulę – w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, krótko obsmaż na nim pokrojone serce. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, podlej bulionem. Duś, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier i sól, posiekany czosnek i duś całość nie dłużej niż 2-3 min.
6. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstaw na kwadrans.
7. Gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki z kaszą gryczaną.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-01-07 11:21

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Karol Porwich/Niedziela

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2025 roku.

Więcej ...

Św. Józef - Rzemieślnik

Obraz św. Józefa, patrona parafii

Ks. Waldemar Wesołowski/Niedziela

Obraz św. Józefa, patrona parafii

Ewangeliści określili zawód, jaki wykonywał św. Józef, słowem oznaczającym w tamtych czasach rzemieślnika, który był jednocześnie cieślą, stolarzem, bednarzem - zajmował się wszystkimi pracami związanymi z obróbką drewna: zarówno wykonywaniem domowych sprzętów, jak i pracami ciesielskimi.

Więcej ...

Białoruś: kapłan katolicki skazany na 13 lat więzienia za wymyślone przestępstwa

2025-05-01 16:21

Karol Porwich/Niedziela

Proboszcz parafii katolickiej Matki Bożej Fatimskiej i św. Jozafata Kuncewicza w Szumilinie (diecezja witebska) na Białorusi ks. Andrzej Juchniewicz OMI został 30 kwietnia skazany na 13 lat więzienia. Wyrok nie jest jeszcze prawomocny i ma być zgłoszona apelacja od niego. Ks. Juchniewicz jest drugim kapłanem katolickim w tym kraju, który otrzymał tak surową karę, a jego proces toczył się przy drzwiach zamkniętych, bez dopuszczenia na salę rozpraw środków przekazu i publiczności.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kościół

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kard. Camillo Ruini: Musimy zwrócić Kościół katolikom

Kościół

Kard. Camillo Ruini: Musimy zwrócić Kościół katolikom

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Niepokojące doniesienia. Polska rezygnuje z udziału w...

Wiadomości

Niepokojące doniesienia. Polska rezygnuje z udziału w...

Cud papieża Franciszka w bazylice Świętego Piotra

Kościół

Cud papieża Franciszka w bazylice Świętego Piotra

Komunikat Kurii Metropolitalnej w Przemyślu ws. kapłana z...

Kościół

Komunikat Kurii Metropolitalnej w Przemyślu ws. kapłana z...

81-letnia siostra złamała protokół podczas pogrzebu. To...

Kościół

81-letnia siostra złamała protokół podczas pogrzebu. To...

Znamy datę konklawe!

Kościół

Znamy datę konklawe!

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

Wiara

Nowenna do Miłosierdzia Bożego