Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Adobe Stock

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*250 g mieszanego mięsa mielonego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka bulionu
*4 łyżki gęstego soku pomidorowego
*2 łyżki startego żółtego sera
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepki cienko obierz, zetnij wierzchy. Miąższ wydrąż i potnij w kostkę.
2. Korpusy gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Wyjmij na talerz.
3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj miąższ kalarepek, po chwili mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż przez 5 min. Wlej sok pomidorowy i duś kolejne 5 min. Na koniec dopraw do smaku.
4. Farszem wypełnij kalarepki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa krem z kalarepy

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 korzeń pietruszki
*4-5 szklanek bulionu
*2 czubate łyżki masła klarowanego
*2 ziarenka ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*5 łyżek śmietany kremówki
*Przyprawy: po pół łyżeczki soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną kalarepę, przesmaż.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj sól, pieprz oraz śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
5. Wyjmij ziele i listek. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior pod beszamelem

SKŁADNIKI:
*1 kalafior średniej wielkości
*1 łyżka masła
*1 łyżka mąki
*1 szklanka mleka
*100 g tartego żółtego sera (może być ementaler)
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, uważając, żeby go nie rozgotować (powinien być al dente).
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlewaj po trochu mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos.
3. Gdy sos trochę przestygnie, wymieszaj go z większością sera (trochę sera zostaw do posypania potrawy). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej sos, wyrównaj. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni.

Reklama

Sałatka w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
*1/2 kalafiora
*4 jajka
*2-3 średnie pomidory
*1 mała puszka kukurydzy
*Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, mały pęczek koperku, sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 7 min).
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki.
3. Kukurydzę odcedź.
4. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki.
5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na półmisku układaj: różyczki kalafiora, jajka, pomidory i kukurydzę. Polej sosem.

Kalafior w panierce

SKŁADNIKI:
*1 kalafior
*2-3 jaja
*80 g tartego parmezanu
*1 łyżka bułki tartej
*łyżeczka suszonego czosnku
*łyżka słodkiej papryki
*łyżka suszonego oregano
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Jajka roztrzep widelcem i wlej do kalafiora, wymieszaj.
2. Do starego parmezanu dodaj bułki tartej suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i wymieszaj.
3. Różyczki kalafiora namoczone w jajku obtaczaj w panierce.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj obok siebie różyczki kalafiora i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 min.
5. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Warzywa

Adobe.stock.pl

Warto przysiąść na progu nowego roku i poszukać tego, co było dobre w minionym, nawet gdyby miała to być najmniejsza rzecz

Więcej ...

Festiwal Życia: żywa, otwarta, radosna wspólnota Kościoła

2024-07-08 11:31

Szymon Zmarlicki

"Młodzi przyjeżdżają na Festiwal Życia, ponieważ wiedzą, że tu można doświadczyć żywej wspólnoty, Kościoła otwartego, żywego, radosnego, z czystym przekazem Ewangelii" - wyjaśnił ojciec Tomasz Maniura OMI, dyrektor Oblackiego Centrum Młodzieży NINIWA, które jest jednym z głównych organizatorów rozpoczynającego się dziś spotkania młodych w Kokotku.

Więcej ...

Moc atrakcji na Festiwalu Biegowym. Wydarzenie zbliża się wielkimi krokami

2024-07-08 15:07

Dominika Rakszewska, Tomasz Szwajkowski, Zwiedzanie Przez Bieganie/ Festiwal Biegowy

Rośnie liczba zawodników zarejestrowanych na Festiwal Biegowy. Piętnasta edycja wydarzenia znów dostarczy pozytywnych emocji. Zabawa w Piwnicznej będzie fantastyczna, na Nakle znów całymi rodzinami spotkamy się w wielkim Miasteczku Biegowym, gdzie będzie się odbywał Festiwal Lachów i Górali oraz Festiwal Smaków. O atrakcje zadbają również liczni partnerzy Festiwalu. Nikogo nie może tu więc zabraknąć.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Panie, przymnóż nam wiary

Wiara

Panie, przymnóż nam wiary

Zmiany kapłanów 2024 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2024 r.

Zmarł Tadeusz Woźniak, niezapomniany wykonawca piosenki...

Wiadomości

Zmarł Tadeusz Woźniak, niezapomniany wykonawca piosenki...

Święty Jan z Dukli

Święty Jan z Dukli

Tłumy modliły się w intencji ks. Michała Olszewskiego

Kościół

Tłumy modliły się w intencji ks. Michała Olszewskiego

Skwarzyński: od czasu zatrzymania księdza, jego kondycja...

Wiadomości

Skwarzyński: od czasu zatrzymania księdza, jego kondycja...

Łzy na obrazie Matki Bożej.

Niedziela Lubelska

Łzy na obrazie Matki Bożej. "Cud lubelski"

Zmarł ks. Mirosław Rapcia. Znane są szczegóły...

Niedziela Częstochowska

Zmarł ks. Mirosław Rapcia. Znane są szczegóły...

Londyn: apel o „nienakładanie” nowych ograniczeń Mszy...

Wiara

Londyn: apel o „nienakładanie” nowych ograniczeń Mszy...