Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na ostatki

Trwają zapusty, czyli ostatnie dni zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Liczy się je od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę właśnie śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości. Proponujemy przepisy na śledzie z naszego redakcyjnego przepiśnika.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledzie w musztardzie od Kasi A.

SKŁADNIKI :
*płaty śledziowe marynowane
*2 łyżki musztardy francuskiej
*2 łyżki majonezu
*łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Śledzie pokrój w małe kawałki.
2. Wymieszaj musztardę, majonez i śmietanę.
3. Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj i dopraw solą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białe śledzie od Marty

SKŁADNIKI :
*ok. 1,5 kg matiasów
*25 łyżek wody
*5 łyżek octu
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*przyprawa typu vegeta
*3 duże cebule lub 4 małe
*4 łyżki majonezu

Wykonanie:
1. Przygotuj śledzie: z każdego płatu wytnij ciemną część (to istotne ze względu na smak), usuń ości. Pokrój płaty w niewielkie paseczki.
2. Przygotuj zalewę: w garnku umieść wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, vegetę i cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka (możesz ją zetrzeć na szatkownicy). Zalewę z cebulą zagotuj i utrzymuj wrzenie przez pół minuty. Odstaw do wystudzenia.
3. Garnek z przestudzoną zalewą przechyl, tak aby na dnie pozostał płyn bez cebuli (możesz przecedzić zalewę i cebulę odłożyć na chwilę na bok). Zalewę wymieszaj dokładnie z 4 łyżkami majonezu, np. trzepaczką – sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało gęsty, dodaj jeszcze trochę majonezu.
4. Dodaj do sosu pokrojone śledzie (ewentualnie odłożoną cebulę) i wymieszaj całość.
5. WAŻNE: Aby zyskać odpowiedni smak, śledzie powinny odstać w lodówce przynajmniej tydzień! Najlepiej będzie, jeśli codziennie je przemieszasz.

Śledzie po cygańsku w słodko-pikantym sosie od Marzeny

SKŁADNIKI:
*1/2 kg śledzi matiasów
*2 cebule
*3 ogórki konserwowe
*4 łyżki oliwy
Sos:
*1/2 szklanki wody
*2 łyżki oliwy
*150 ml keczupu łagodnego
*1,5 łyżki octu
*1,5 łyżeczki cukru
*2 liście laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
*sól, pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do garnka i gotuj przez ok. 10 min. Wystudź.
2. Śledzie namocz. Osuszone pokrój w kawałki.
3. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie.
4. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz, zalej wystudzonym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przełóż do naczynia. Trzymaj w lodówce kilka godzin.

Śledzie proboszcza od p. Marii

SKŁADNIKI:
*1 słoiczek grzybków marynowanych
*4-5 śledzi typu matias w oleju
*1 cebula
*pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
*1/5 szklanki oleju

Wykonanie:
1. Grzybki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm – 2 cm.
2. W salaterce układaj warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i pietruszkę – aż do wyczerpania składników. Skrop olejem.

Śledzie w śmietanie na Środę Popielcową

SKŁADNIKI:
*kilka płatów matiasów
*0,5 l wody
*300 ml kwaśnej gęstej śmietany
*1 cebula
*2 łyżki octu
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*sól, cukier do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe opłucz z soli. Jeśli są zbyt słone, namocz w zimnej wodzie lub mleku.
2. Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, octem i cebulą. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotuj ok. 10 min. Wystudź.
3. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w mniejsze kawałki.
4. Z wywaru wyjmij przyprawy. Dodaj śledzie i śmietanę. Wymieszaj.
5. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

Podziel się:

Oceń:

+3 0
2024-02-05 19:29

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Brama Wielkiego Postu

Binarowa, Sąd u Annasza

Ks. Janusz Sądel

Binarowa, Sąd u Annasza

Gdy na strychy rzeszowskich kamienic wynoszono wielkie patelnie i brytfanny – symbol tłustego i obfitego jadła, był to znak, że zbliżał się Wielki Post, a skromne, głównie bezmięsne potrawy, serwowane w mieszczańskich domach miały być tego widomym przykładem.

Więcej ...

Projekt nowelizacji "uelastyczniającej" organizację lekcji religii lub etyki

2024-04-30 12:22

Karol Porwich/Niedziela

Do konsultacji publicznych skierowany został projekt nowelizacji rozporządzenia, który "uelastycznia" możliwość organizacji nauki religii i etyki. Łatwiej niż dotychczas będzie można tworzyć grupy dzieci z różnych roczników i oddziałów klasowych.

Więcej ...

Zastępca Przewodniczącego KEP: świat pracy zaniepokojony "zielonym ładem"

2024-04-30 18:39

Eliza Bartkiewicz/episkopat.pl

Celem nadrzędnym duszpasterzy ludzi pracy jest prowadzenie ludzi do zbawienia, oraz ciągłe przypominanie o godności pracy, o podmiotowości i o prawach pracowników - powiedział KAI abp Józef Kupny z okazji święta 1 maja. - Jeśli chodzi o dodawanie energii duchowej, to wsparcie duszpasterzy jest nieocenione - ocenił zastępca przewodniczącego KEP. Przyznał też, że w środowiskach pracowniczych widać niepokój związany ze spodziewanymi konsekwencjami "Europejskiego zielonego ładu".

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Francja: Kapitan siatkarzy kończy karierę i wstępuje do...

Wiara

Francja: Kapitan siatkarzy kończy karierę i wstępuje do...

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

Kościół

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

Mistrz miłosierdzia

Wiara

Mistrz miłosierdzia

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i...

Kościół

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i...

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Święta Mama

Kościół

Święta Mama

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

Niedziela Sosnowiecka

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst

Wiara

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst