Składniki: 350 g dyni
150 ml wywaru warzywnego
1 łyżka oleju rzepakowego
5 łyżek mleczka kokosowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta soli
120 g ugotowanego filetu z indyka
Przygotowanie Dynię obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie (ok. 10-15 min). Dodać olej razem z mlekiem kokosowym. Całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić. Na koniec dodać ugotowany filet z indyka.
Wartość energetyczna: 418 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 29 g
Gorzkie Żale - 300 lat polskiej tradycji. Co warto wiedzieć o tym nabożeństwie?
2025-04-08 20:45
diecezja.sosnowiec.pl
Karol Porwich/Niedziela
Gorzkie Żale to nabożeństwo pasyjne z początku XVIII wieku. Powstały w kościele św. Krzyża w Warszawie. Ksiądz Wawrzyniec Benik, ze zgromadzenia księży misjonarzy Wincentego a Paulo, napisał tekst nowego nabożeństwa oraz opracował jego strukturę na podstawie Godziny Czytań. Gorzkie żale to wyłącznie polska tradycja. Od przeszło 300 lat ożywia pobożność i gromadzi wiernych na rozważaniu Męki Pańskiej.
Ks. Okołotowicz z więzienia w Mińsku: chcą uciszyć Kościół
2025-04-09 16:21
tom/KAI
Centrum Obrony Praw Człowieka „Wiasna”
Ks. Henryk Okołotowicz, duchowny Kościoła katolickiego na Białorusi, skazany na 11 lat więzienia pod zarzutem „zdrady stanu”, wysłał wiadomość do wiernych „zza krat”. Stało się to w przeddzień jego 65. urodzin, które ksiądz obchodził 8 kwietnia w areszcie śledczym w Mińsku, donosi portal katolik.life. Jak poinformowano, proces odbywał się przy drzwiach zamkniętych i nie ma żadnych informacji na temat sprawy księdza z Wołczyna.