Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.
Składniki: ·· 200 g świeżego szczawiu
.. szklanki bulionu warzywnego
·· 1 długi ogórek
·· 1 pęczek rzodkiewki
·· 250 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru
·· 250 ml kwaśnej śmietany
·· 1 pęczek koperku
·· sól, pieprz, sok z cytryny
·· 2-3 jajka ugotowane na twardo.
WYKONANIE: Szczaw przebierz, wypłucz, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 10 min. Zostaw do ostygnięcia.
Rzodkiewkę i obrany ogórek pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do zupy.
Wymieszaj z kwaśnym mlekiem i śmietaną, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku.
Schłódź w lodówce. Podawaj z posiekanym jajkiem.
– W każdej Eucharystii Jezus oddaje swoje życie za nas. To nie jest teatr, to jest zaproszenie – powiedział abp Wacław Depo. W Wielki Piątek metropolita częstochowski przewodniczył Liturgii Męki Pańskiej w bazylice Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu.
Archiwum Parafii św. Trójcy w Gorzowie Wielkopolskim
Wielkiej Soboty miał być czasem ciszy, modlitwy i przygotowania serc na nadchodzącą Noc Zmartwychwstania. Mieszkańcy Łupowa, jak co roku, z oddaniem przyszli do swojego kościoła, by przygotować świątynię na najważniejsze święta. Zamiast ciszy – zderzyli się z krzykiem farby na ścianie. Ich kościół – zabytkowy, bliski, zadbany z miłością – został zdewastowany. Bezsensowne graffiti oszpeciło święte miejsce.