SKŁADNIKI: 100 g sałaty rukoli
200 g pomidorków koktajlowych
100 g czarnych drylowanych oliwek w naturalnej zalewie
100 g sera feta
50 g pestek słonecznika łuskanego
SOS: 5 łyżek oliwy
sok z połowy limonki
pieprz i sól
WYKONANIE: Sałatę przepłucz, odsącz i przełóż do salaterki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Oliwki odcedź i pokrój w plasterki, ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na sałacie. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polej sałatkę. Posyp pestkami słonecznika.
Abp Wojda na Jasnej Górze: chrześcijańska tożsamość jest nam potrzebna
2024-05-03 13:28
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/Niedziela
O tym, że chrześcijańska tożsamość jest nam potrzebna mówił na Jasnej Górze abp Tadeusz Wojda. Przewodniczący Episkopatu Polski, który przewodniczył Sumie odpustowej ku czci Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski apelował, by stawać w obronie „suwerenności naszego sumienia, naszego myślenia oraz wolności w wyznawaniu wiary, w obronie wartości płynących z Ewangelii i naszej chrześcijańskiej tradycji”. Przypomniał, że „życie ludzkie ma niepowtarzalną wartość i że nikomu nie wolno go unicestwiać, nawet jeśli jest ono niedoskonałe”.
Generał Zakonu Paulinów: aby troska o życie i jego poszanowanie zwyciężyła nad obleczonym w nowoczesność zachwytem śmiercią
2024-05-03 12:11
BP @JasnaGóraNews/KAI
Jasna Góra/Facebook
O wielkiej duchowej spuściźnie Polaków naznaczonej aktami zawierzenia Maryi, które wciąż powinny być codziennym rachunkiem sumienia, tak poszczególnego człowieka jak i całego narodu - przypomniał na rozpoczęcie głównych uroczystości odpustowych ku czci Królowej Polski na Jasnej Górze przełożony generalny Zakonu Paulinów. O. Arnold Chrapkowski apelował, aby troska o życie i jego poszanowanie zwyciężyła nad obleczonym w nowoczesność zachwytem śmiercią. Sumę odpustową z udziałem przedstawicieli Episkopatu Polski i tysięcy wiernych celebruje abp Tadeusz Wojda, przewodniczący KEP.