SKŁADNIKI: ok. 1 kg mięsa oraz warzywa z rosołu
3 średnie surowe jaja
4 pełne łyżki bułki tartej
przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE: Mięso oddzielić od kości i wraz z warzywami zemleć w maszynce do mięsa. Dodać surowe jaja, bułkę tartą, przyprawy. Gdyby masa była zbyt sucha, można dolać 1 szklanki bulionu. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki. Na wierzch można ułożyć plastry pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać 45 min.
Z duchowej pustyni do źródła wody żywej. Dlaczego młodzi lgną na katolicki Festiwal Życia?
2025-07-08 10:33
Mat.prasowy
fot. Grzegorz Szpak
Co sprawia, że młodzi ludzie na początku wakacji chcą spędzić cały tydzień na katolickim festiwalu? Skala wydarzenia oraz odpowiedzi uczestników są zaskakujące.
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati powraca do Rzymu
2025-07-08 10:39
Vatican Media
Vatican Media
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati
W świecie, gdzie duchowość młodych coraz częściej poszukuje żywych świadków wiary, wydarzenie, które odbędzie się latem w Rzymie, będzie jednym z najważniejszych momentów trwającego Roku Jubileuszowego. Niezniszczone ciało bł. Piotra Jerzego Frassatiego – patrona młodzieży, studentów i ludzi gór – zostanie wystawione w sercu Wiecznego Miasta. Jego obecność ma inspirować nowe pokolenia do życia w prawdzie, służbie i odwadze.
Chile: coraz mniej katolików, Kościół potrzebuje żywych wspólnot
2025-07-08 17:44
SIR/KAI
Grażynak Kołek
Spis ludności Chile wykazał, że coraz mniej mieszkańców tego południowoamerykańskiego kraju deklaruje się jako katolicy. Z kolei coraz więcej określa siebie mianem osób bez przynależności religijnej lub deklaruje przynależność do wspólnot protestanckich.