Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wigilijna kapusta z grochem

SKŁADNIKI:
700 g kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego)
2 łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Groch zalej wodą, tak aby pokrywała go kilka cm ponad poziom.
Odstaw na całą noc, by się namoczył. Po tym czasie odlej wodę i nalej świeżej. Dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez 40-50 min, aż będzie miękki. Odcedź po ugotowaniu i odstaw na bok. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij z jej nadmiaru i drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj ok. godziny. Po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz, drobno pokrój, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:
500 g białej mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka lub mleka roślinnego
2 jajka
50 g masła
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g gotowej masy makowej z puszki
lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 1 łyżką podgrzanego soku z cytryny

Reklama

WYKONANIE:
Do sporej miski wsyp mąkę, zrób dołek i do środka włóż pokruszone drożdże; posyp je cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko; zmieszaj je z drożdżami i połącz z niewielką ilością mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj jajka i delikatnie wymieszaj łyżką całą zawartość miski. Roztop masło i dodaj do reszty składników. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw na mniej więcej 40 min i czekaj, aż wyrośnie. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto i chwilę je ugniataj.
Uformuj kulę i podziel ją na cztery części. Jedą część ciasta zagnieć i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż je na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Rozsmaruj na cieście 1/3 masy makowej – zostaw ok. 1 cm miejsca przy brzegu. Kolejną porcję ciasta zagnieć, rozwałkuj tak jak pierwszą i wyłóż na masę. Posmaruj kolejną porcją maku i wyłóż trzeci rozwałkowany placek. Ponownie posmaruj ciasto makiem i wyłóż ostatni rozwałkowany blat, z czwartej części ciasta. Gotowe surowe ciasto pokrój na szesnaście części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręć dwa razy parami na zmianę, tzn. jeden kawałek dwa razy w prawo, kolejny obok – dwa razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Powinna powstać gwiazda. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 25 min. Lekko ciepłą gwiazdę polukruj.

Śledzie na zielono

SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe typu matias w oleju
dwie łodygi selera naciowego
mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Seler naciowy umyj, obierz z włókien jak rabarbar i drobno pokrój (można razem z listkami). Koper włoski pokrój na cieniutkie plasterki. Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dodaj uprażone pestki dyni, posiekany szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos; dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać majonez.

Pierogi z kapustą i grzybami

FARSZ – składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule

CIASTO NA PIEROGI – Składniki:
600 g mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła

WYKONANIE:
Grzyby opłucz na sitku, zalej zimną wodą i odstaw na noc, aby się namoczyły. Następnego dnia obierz marchew i pietruszkę, dodaj do grzybów i gotuj w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wywar z grzybów i warzyw można wykorzystać na zupę grzybową.
Kapustę odciśnij i gotuj do miękkości – ok. 45 min – w 300 ml wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki: kapustę, grzyby, marchew i pietruszkę drobno posiekaj. Na gorącym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop; stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj ciasto przez mniej więcej 10 min, aż będzie gładkie i miękkie. Szczelnie przykryte w misce ciasto odłóż na mniej więcej 30 min.
Następnie podziel je na cztery części i rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 3 min. Podawaj z cebulą zeszkloną na patelni.

Podziel się:

Oceń:

+3 -2
2021-12-14 07:38

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Lazanie z mięsem mielonym

Więcej ...

Watykan: nowy archiprezbiter bazyliki Santa Maria Maggiore

2025-07-04 13:35
Bazylika Matki Bożej Większej

ks. Mariusz Bakalarz

Bazylika Matki Bożej Większej

Ojciec Święty podziękował Jego Eminencji Kardynałowi Stanisławowi Ryłko za jego posługę jako archiprezbitera papieskiej Bazyliki Matki Bożej Większej. Jego następcą został Jego Eminencja Kardynał Rolandas Makrickas, dotychczasowy koadiutor archiprezbitera wspomnianej liberyjskiej bazyliki - poinformowało Biuro Prasowe Stoicy Apostolskiej.

Więcej ...

Premier Czarnogóry u papieża Leona XIV

2025-07-04 16:29
Papież Leona XIV (w środku) przyjmuje premiera Czarnogóry Milojko Spajica (drugi od lewej) na audiencji w Pałacu Apostolskim w Watykanie, 4 lipca 2025 r.

PAP/VATICAN MEDIA HANDOUT

Papież Leona XIV (w środku) przyjmuje premiera Czarnogóry Milojko Spajica (drugi od lewej) na audiencji w Pałacu Apostolskim w Watykanie, 4 lipca 2025 r.

Papież Leon XIV przyjął dziś na audiencji premiera Czarnogóry. Milojko Spajić spotkał się następnie z kard. Pietro Parolinem, sekretarzem stanu Stolicy Apostolskiej, któremu towarzyszył abp Paul Richard Gallagher, sekretarz ds. relacji z państwami i organizacjami międzynarodowymi.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

Wiadomości

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z...

Kościół

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z...

Są wstępne wyniki egzaminu ósmoklasisty. Jak poradzili...

Wiadomości

Są wstępne wyniki egzaminu ósmoklasisty. Jak poradzili...

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Kościół

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Kościół

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką