Nasiona roślin strączkowych zawierają bardzo dużo białka, dlatego mogą częściowo zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. Dostarczają ponadto wielu innych cennych składników, takich jak: magnez, wapń, żelazo, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B. Związki niekorzystnie działające na nasz organizm można natomiast wypłukać, mocząc nasiona. Do namoczenia kilograma nasion potrzebujemy ok. 4 l wody. Najlepiej zalać je wrzątkiem i pozostawić na 2-3 godz. w temperaturze pokojowej (można nawet na 12 godzin). Nasiona gotujemy w świeżej wodzie. Działanie wzdymające możemy zmniejszyć, dodając do potraw sporo przypraw. Warzywa o ciemnych ziarnach mają bardziej intensywny smak niż te jasne i mniej się rozpadają podczas gotowania.
Z okresem Adwentu i Bożego Narodzenia łączą się nie tylko gałęzie świerku, jodły czy sosny, ale też inne rośliny, które w tym czasie pojawiają się w naszych mieszkaniach. W dekoracyjne kompozycje chętnie wplatamy gałązki ostrokrzewu czy jemioły, w sklepach pojawiają się powszechnie znane jako „gwiazda betlejemska” poinsecje, ciemiernik czy zasuszone róże jerychońskie.
Panie, rozbudź we mnie nadzieję, że z Tobą mogę zmieniać siebie i świat!
2024-06-13 11:17
O. prof. Zdzisław Kijas
BP KEP
Człowiek nadziei króluje razem ze swoim Mistrzem. Nosi w sobie, już teraz, małe nasienie zwycięstwa. W takim człowieku wszystko zorientowane jest na przyszłość i wszystko zmierza ku zmartwychwstaniu.
Krzysztof Zanussi, jeden z najbardziej utytułowanych polskich twórców filmowych obchodzi dziś, 17 czerwca, 85. urodziny. "Odeszła ode mnie nadzieja na proste recepty, bo wszelka mądrość jest jednak złożona i ukryta, nie daje się zamknąć prostymi sloganami" - powiedział reżyser w rozmowie z KAI. Krzysztof Zanussi jako pierwszy polski reżyser otrzymał w 1984 roku Złotego Lwa na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Twórca zasiadał w Papieskiej Radzie ds. Kultury, nadano mu trzynaście doktoratów honoris causa.