Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do dużego naczynia.
Wlać ocet, dodać cukier, sól i gorczycę oraz koper, pieprz i czosnek. Wymieszać, pozostawić na 2-3 godziny, następnie włożyć do słoików, zalać zalewą, która się wytworzyła, i pasteryzować 10 min.
* Ks. Wojciech Kościółek zaznacza, że siostry klaryski ze Starego Sącza podzieliły się przepisem pod warunkiem, że osoby korzystające z niego pomodlą się w intencji powołań zakonnych i kapłańskich. Sylwetkę ks. Wojciecha prezentujemy na s. 60.
O. Dariusz Kowalczyk SJ: démarche MSZ-u do Watykanu pełen błędów, nieścisłości i manipulacji
2025-07-17 20:23
Dariusz Kowalczyk SJ/KAI
Red.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych, na którego czele stoi Radosław Sikorski, przekazało Stolicy Apostolskiej notę zatytułowaną: „Démarche w sprawie krzywdzącej i wprowadzającej w błąd treści kazania bp. Wiesława Meringa oraz wypowiedzi bp. Antoniego Długosza”. Ten dwustronicowy tekst, noszący datę 14.07.2025, jest pełen błędów, nieścisłości i manipulacji. Wygląda, jakby pisał go ktoś w pośpiechu, pod wpływem emocji i w ideologicznym zacietrzewieniu, a jednocześnie ktoś po prostu niekompetentny - pisze w komentarzu dla KAI o. Dariusz Kowalczyk SJ - profesor teologii dogmatycznej na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie.
Tatry/ Dolina Kościeliska i Jaskinia Mroźna znów dostępne dla turystów
2025-07-17 16:27
PAP/szb/ drag/
PAP/Grzegorz Momot
Ponownie udostępniona turystom Jaskinia Mroźna w Tatrach Zachodnich.
Od czwartku ponownie zostaje otwarty szlak prowadzący przez Dolinę Kościeliską do schroniska na Hali Ornak. Będzie także dostępna Jaskinia Mroźna - ogłosił Tatrzański Park Narodowy.