Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Superfoody

Niedziela Ogólnopolska 23/2020, str. 56

Są produkty, które mają niezwykłe właściwości – zapobiegają chorobom i wspomagają organizm w leczeniu.

Jest to grupa wysoko skoncentrowanych, bioaktywnych związków występujących w warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach. Jeśli zdrowa dieta jest dla ciebie pojęciem odległym, włącz do jadłospisu kilka z wymienionych niżej produktów. Zyskają na tym zarówno kubki smakowe, jak i cały organizm. Warto pamiętać, że superfoody są jedynie elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie możemy oprzeć menu tylko na nich. Do tych wyjątkowych produktów zaliczamy m.in.: jarmuż, borówki, orzechy włoskie, siemię lniane, żurawinę, czarnuszkę. Lista superfoodów jest umowna. Można dodać do niej jeszcze wiele pozycji.

Jarmuż króluje nad ciemnozielonymi warzywami. Jest bogaty w błonnik i ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż kapusta, więcej witaminy C niż pomarańcza, witaminy B1, B2, E i K oraz żelazo, potas, magnez, mangan, a wapnia więcej niż mleko. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Reklama

Borówki to skarbnica witamin – szklanka borówek zapewnia organizmowi 85 mg potasu oraz 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Borówki mają właściwości rozluźniające i wspomagają trawienie.

Orzechy włoskie są najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co działa antymiażdżycowo i chroni przed zawałem. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzrok.

Siemię lniane odznacza się bardzo dobrym działaniem w profilaktyce zaparć, w zespole jelita drażliwego oraz w stanach zapalnych żołądka. Śluz, który tworzy zalane wrzątkiem siemię lniane, wyściela ścianę przewodu pokarmowego, chroniąc ją i regenerując.

Reklama

Żurawina zawiera cenne sole mineralne, witaminy i składniki bioaktywne. Warto stosować ją w trakcie leczenia infekcji dróg moczowych. Zawarte w niej polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz hamują rozwój stanu zapalnego.

Czarnuszka wzmacnia odporność oraz jest uznawana za naturalny antybiotyk. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo (np. przeciwko tasiemcom). Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zawarte w niej związki chemiczne powlekają ochronną warstwą ściany żołądka. Wpływa na sprawne funkcjonowanie wątroby i trzustki oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dobrze przyswajany jest olej z czarnuszki oraz napar ze zmielonych ziaren.

2020-06-03 08:44

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Moc witamin i minerałów

Adobe Stock

Aby zapobiegać chorobom, powinniśmy codziennie dostarczać do naszego organizmu odpowiednią ilość witamin i minerałów.

Więcej ...

Euro 2020 - na żywo

2021-06-11 10:10

PAP/EPA/TOLGA BOZOGLU

Więcej ...

Łódź: w Eucharystii i w Sercu Pana Jezusa jest żywe działanie Ducha Świętego!

2021-06-12 16:17

ks. Paweł Kłys

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Znamy datę zniesienia dyspensy od uczestnictwa w...

Kościół

Znamy datę zniesienia dyspensy od uczestnictwa w...

Basia – dziewczyna z „rybią łuską”, która zaraża...

Kościół

Basia – dziewczyna z „rybią łuską”, która zaraża...

Łódź: Zmarła Mama Arcybiskupa Grzegorza Rysia

Niedziela Łódzka

Łódź: Zmarła Mama Arcybiskupa Grzegorza Rysia

Euro 2020 - na żywo

Sport

Euro 2020 - na żywo

Czy w najbliższy piątek obowiązuje wstrzemięźliwość...

Kościół

Czy w najbliższy piątek obowiązuje wstrzemięźliwość...

Chiny: diakon niedopuszczony do święceń za udział w...

Świat

Chiny: diakon niedopuszczony do święceń za udział w...

Zakończenie oktawy Bożego Ciała - skąd zwyczaj...

Kościół

Zakończenie oktawy Bożego Ciała - skąd zwyczaj...

Oktawa Bożego Ciała - oficjalna czy zwyczajowa?

Kościół

Oktawa Bożego Ciała - oficjalna czy zwyczajowa?

Nowy kanclerz, rektor seminarium i proboszczowie - dalsze...

Niedziela Świdnicka

Nowy kanclerz, rektor seminarium i proboszczowie - dalsze...