Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki, 1 jajko, ¾ szklanki mleka zmieszanego z wodą (pół na pół), sól, 1 łyżka oleju
Farsz:
• 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka średniej wielkości parówek, jajko i bułka tarta do obtoczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste, można dodać wody. Usmażyć naleśniki.
Przygotować farsz: na rozgrzanym tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i razem udusić. Dodać koncentrat, przyprawy i dusić jeszcze przez kilka minut. Parówki ugotować (jeśli są w plastikowej osłonce, należy ją zdjąć). Na naleśniku rozsmarować farsz pieczarkowy, ułożyć kawałki parówki, zwijać w krokieciki. Przed podaniem obtoczyć w jajku i bułce tartej, następnie podsmażyć, rumieniąc z obu stron.