Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki. Ogórek i rzodkiewki obrać, zetrzeć na tarce. Mleko roztrzepać i wymieszać z pozostałymi składnikami Doprawić chłodnik do smaku. Posypać zieleniną. Podawać na zimno.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Pocieszali, spowiadali, ginęli - o kapelanach Powstania Warszawskiego
2025-08-01 09:51
tk/KAI
Agata Kowalska
Bł. Józef Stanek, z wystawy w Muzeum Powstania Warszawskiego
Około 150 duchownych katolickich wzięło udział w Powstaniu Warszawskim jako kapelani poszczególnych oddziałów i szpitali polowych. W ciągu 63 dni wolnościowego zrywu byli stale przy walczących - odprawiali Msze, organizowali wspólne modlitwy, pocieszali, spowiadali i odprowadzali zmarłych w ostatniej drodze, wreszcie sami ginęli. Dziś, 1 sierpnia, przypada 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego.
Główny nurt Pieszej Pielgrzymki Wrocławskiej na Jasną Górę wyrusza w najbliższą niedzielę, ale już dziś na szlak pielgrzymkowy wyruszyli pielgrzymi z grupy XIV, którzy wyruszyli na szlak już dziś. Pątnicy rozpoczęli swoją wędrówkę z kościoła św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Górze