Umyć sałatę, osuszyć, dodać trzy łyżki ugotowanych zimnych ziaren orkiszu. Przyprawy i cukier trzcinowy wymieszać z olejem, dodać czosnek, ponownie wymieszać i polać sałatę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Więcej na temat diety orkiszowej można znaleźć w książce Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii. Program zdrowia według św. Hildegardy z Bingen”.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
W kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Bytomiu-Szombierkach doszło do profanacji Najświętszego Sakramentu. Policja przekazała w czwartek, że poszukuje sprawców kradzieży z włamaniem.
Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha
2024-05-03 23:18
BPJG oprac. KP
Karol Porwich / Niedziela
- Maryja Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć jej macierzyńskiej opiece, przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Wieczorna Eucharystia pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.