Polecamy przepis na szybkie i smaczne placki z jabłkami. Przepis nadesłał p. Mariusz Cicharski, Pękoszów, parafia Kotla z diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. Zachęcamy Czytelników do przesyłania własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania do naszej rubryki kulinarnej. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.
0,5 kg mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki sody
1 l maślanki
3 jabłka
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Maślankę połączyć z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem.
Abp Philippe Curbelié na krakowskiej Skałce: Św. Stanisław był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski
2025-05-11 22:40
Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej/KAI
Archidiecezja Krakowska
- Św. Stanisław Biskup i Męczennik, którego uroczystość dziś obchodzimy, był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski. Dzisiaj od nas zależy, czy będziemy dojrzałym owocem naszych czasów. Pan wzywa nas, byśmy byli owocami, których potrzebują nasze czasy - mówił podsekretarz Dykasterii Nauki Wiary, abp Philippe Curbelié podczas uroczystości ku czci św. Stanisława BM na krakowskiej Skałce.
MAGNIFICAT – spotkanie, które może odmienić Twoje życie duchowe!
2025-05-12 13:28
Mat.prasowy
Mat.prasowy
Wielkimi krokami zbliża się zaplanowane na 17 maja wydarzenie MAGNIFICAT. To niezwykłe wydarzenie religijne, które łączy modlitwę, konferencje i muzyczne uwielbienie odbędzie się w Cavatina Hall w Bielsku-Białej. To duchowe spotkanie gromadzi tych, którzy pragną pogłębić relację z Bogiem, a jednocześnie doświadczyć piękna wspólnoty, modlitwy i żywej wiary.