1,5 l wody
2 łyżki masła
20 dag pieczarek
150 ml jogurtu
czubata łyżka mąki
pieprz
sól
suszona pietruszka
Wykonanie:
Wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Pieczarki umyć, obrać i wrzucić do wrzątku. Całość gotować 10 min, dodać przyprawy i zmiksować. Zatrzepać mąką, chwilę pogotować. Odstawić z ognia, wlać śmietanę, posypać pietruszką i wymieszać. Zupę podawać z łazankami lub groszkiem ptysiowym.
Watykan: kardynałowie o sylwetce przyszłego papieża
2025-05-05 22:32
st/KAI
PAP
„Papież-pasterz, którego perspektywa wykracza poza sam Kościół katolicki, zwłaszcza w świecie, w którym wszyscy jesteśmy sobie bliżsi” - taki profil naszkicowali kardynałowie podczas XI kongregacji generalnej. Obradowała ona dziś w godzinach od 17.00-19.00.
Zastąpienie imienia chrzcielnego papieskim zakorzeniło się na przestrzeni wieków w historii Kościoła jako pierwsza decyzja, którą podejmuje nowowybrany papież. I choć w pierwszym tysiącleciu niewielu papieży posługiwało się innym, niż chrzcielne, imieniem, to tradycje tej zmiany sięgają początków chrześcijaństwa i opisanej na kartach Ewangelii sceny, w której Jezus zmienił imię swojego pierwszego przyszłego następcy, apostoła Szymona na imię Piotr.